Jachninovy taštičky Úvod

slide

slide

slide

slide

slide

slide

slide

slide

slide

slide

slide

slide

Úvod > Petr Jachnin: Nenosím kabelku, ale Jachninovu taštičku

Kdo je Petr Jachnin, tvůrce taštiček? Jak ho napadla myšlenka na projekt Jachninovy taštičky? Dozvíte se v rozhovoru, který nám věnoval. Petr Jachnin: Nenosím kabelku, ale Jachninovu taštičku

Jaké je vaše momentální pracovní vytížení? Jaká máte cíle?

Asi by bylo stereotipní Vám říkat, že ráno vstanu,koupelna,snídaně,tak to můžeme vynechat, ale potvrzuji, že každoranní spartakiáda se koná i u nás. Dopolední příprava nákupů, rozpis úkolů a schůzek a odpoledne trénink. To je to co Vás asi zajímá nejvíc, že.

Přesně tak. V čem Váš trénink spočívá?

Tak, než se pustíme do vyprávění o taštičkách, musím říci, že po třetím vítězném kole v TV soutěži Recept na bohatství, jsem začal celou tu srandu brát nesmírně vážně. Uvědomil jsem si tu velikou šanci, díru na trhu,náladu a možnosti lidí a analyzoval jsem celý svůj nápad s přáteli a odborníky. Bylo to tak. Tak jsem začal zpracovávat projekt Taštičky. Tedy Jachninovy taštičky. Nebudu se za nic schovávat. Ať se to jmenuje po mně, je to trošku legrační, ale to je dobře. Když se budou lidi smát, je to dobrý, když se budou ale posmívat, je to průšvih. A aby se tyhle zásady naplnily,musel jsem začít dřít. Trénovat. Konzultovat, učit se, číst.

Tak než nám budete vyprávět o tom trénování, prozraďte nám něco z přípravy a učení...

Obešel jsem nejdříve všechny restaurace v Praze a dal si tam taštičky. Také speciální obchody a nakoupil všechny dostupné taštičky. Potom těsta a nakonec náplně. Začal jsem to třídit. Technologicky – vaření, smažení,pečení apod. Chuťově – slané, sladké, pálivé, ovocné apod. Účelově- k pivu, k vínu, na párty nebo ke kávě. Udělal jsem si kategorie. Dále jsem si vytvořil mapu a hledal.Pomocí přítele pana Senátora T. Jirsy jsem získal mnoho receptů přímo z ambasád, obtelefonoval jsem známé kuchaře,lékaře z oboru gastro, přečetl a vyzkoušel mnoho receptů. Tak to byla příprava.A teď realizace.

Čím se odlišujete od osatních? Co je vaše plus?

Aby se jakýkoli projekt mohl jmenovat po vás, musíte do něj dát kousek sebe. Ferdinand Porsche pojmenoval auta po sobě, protože je vytvořil. Změnil některé principy a inovoval. To samé dělám i já. Vymýšlím taštičky k vínu a zcela upřímně, tak 80% jsem jich vyhodil. Sladké jsou komplikované a moc se toho už v té rozežrané Evropě vymyslet nedá, ale přesto. Mám čtyři taštičky, které nemá a nebude mít žádný cukrář, protože ho ta kombinace prostě nenapadne.

Trénujete často? Nebo při vymýšlení receptur nemusí být takový zápřah?

Milan Baroš měl svoje nejlepší fotbalové období v době, když byl drzý a zajímalo ho, co na tu jeho drzost řeknou ti slavní soupeři. Jak zpohodlníte a něco už vám stačí, stane se z vás statickej strejda s lahvovym pivem na lavičce.Toho se fakt bojim, takže od dubna, každý den vyrobím jeden až dva druhy taštiček. Začínám tušit, jak na to. Redukuju, rozšiřuju, kombinuju a hodně vyhazuju. Poslední dobou méně, ale za to může královna taštiček japonská Gyoza a moje velká učitelka Marie Formáčková.

Pokud se nepletu Marie vám pomáhá ještě s kuchařkou...

Ty triky, proč mi to nedrží tvar, proč přidat do vody atd., to mně učí hlavně ona. Ano, Marie Formáčková se mnou začala psát první kuchařku a říká „Ničeho se neboj, to tu ještě nebylo" Nebojím se. Nenosím totiž kabelku, ale Jachninovu taštičku.